Kruche, maślane i cudownie pachnące. Ciasto kruche to ciasto pyszne i bardzo proste w wykonaniu. To co lubię w tym cieście, to mnogość jego zastosowań. Doskonale sprawdza się jako spód do szarlotki czy sernika lub niezależnie jako pyszne ciasteczka kruche. Ciasto możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Dzięki czemu, ciasto jest ciągle dostępne. Gdy najdzie nas ochota na małe co nie co… ciasteczka kruche, zrobione z zamrożonego ciasta, to najlepsze rozwiązanie, które zadowoli nie tylko nas ale i naszych gości.
Poniżej znajdziecie przepis podstawowy na ciasto kruche. Można z niego przygotować zarówno ciasteczka jak i spód do tart. Aby dowiedzieć się więcej o zasadach przygotowywania kruchego ciasta, kliknij tutaj.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski lub na płaską powierzchnię roboczą.
Rozdrobnione, zimne masło mieszamy z mąką. Masło kroimy dużym nożem, jednocześnie mieszając go z mąką. LUB Rozdrobnione masło mieszamy z mąką w misie miksera końcówką do mieszania ciasta.
Gdy ciasto jest bardzo rozdrobnione, dodajemy cukier, żółtko i aromat. Po czym szybko ręcznie łączymy składniki. Ciasto wyrabiamy, aż powstała masa będzie gładka i jednolita. Nie za długo, aby ciasto nie było za miękkie.
Formujemy ciasto w kulę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.
Schłodzone rozwałkowujemy na około 3-4 cm.Tak przygotowane ciasto sprawdzi się zarówno do tart, babeczek, spodów serników, mazurków ciasteczek czy szarlotek.
Ciasto wykładamy na przygotowaną foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Czas oraz temperatura pieczenia zależy od tego, co zamierzamy z niego zrobić. Ciasteczka kruche pieczemy, (w zależności od ich wielkości) przez ok 10-15min w temp 170*C (termoobieg).
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Polecam, czekoladowe też są pyszne 🙂
Anonim
Pyszne ciasteczka sprubuje ale zrobię czekoladowe