Domowy budyń
SmartBake.pl udane wypieki.
Prep Time 2 mins
Cook Time 5 mins
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 4 osoby
Calories 165 kcal
- 450 ml mleka może być roślinne
- 2 żółtka opcjonalnie (można pominąć)
- 50 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej (1,5 łyżki)
- 15 g cukru z wanilią lub wanilia z połowy laski wanilii (1 łyżka)
- Dodatek smakowy np: sok, mus z owoców,
Połowę mleka podgrzej, a resztę wymieszaj z mąką i cukrem.
Dodaj żółtka, cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj.
Wlej do gorącego mleka, cały czas podgrzewając, i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, a nie łyżką).
Mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i podaj w preferowany przez siebie sposób.
Budyń można podać na przykład ze świeżymi owocami, z sokiem, z musem owocowym, z orzechami, z kawą, z palonym cukrem.
Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, np: kokosowym lub migdałowym.